Siirry sisältöön
Taito United logoTakaisin etusivulle

Miltä onnistunut ulkoistus näyttää ohjelmistokehittäjän silmin?

Ohjelmistoprojektit | 27. lokakuuta 2021

Tässä blogitekstissä kerron miltä onnistunut ulkoistus näyttää ohjelmistokehitysmaailmassa omassa päivittäisessä työssäni.

Janne Kario
Janne Kario

Full-Stack Developer

Yritykset ulkoistavat monia palveluita, joihin heillä ei itsellä ole resursseja tai osaamista. Ulkoistamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa yritys siirtää jonkin sisäisen toimintonsa ulkopuolisen yrityksen tuotettavaksi. Ohjelmistokehitys on yksi usein ulkoistetuista palveluista, ja Taidolla onkin pitkä kokemus erilaisten yritysten toimittajana tai kumppanina olemisesta. Yleisesti tärkeitä asioita ulkoistamisen onnistumisessa ovat esimerkiksi yhteiset tavoitteet ja mittarit, luottamus ja selkeä vastuunjako.

Tässä blogitekstissä kerron miltä onnistunut ulkoistus näyttää erityisesti juuri ohjelmistokehitysmaailmassa sekä vielä konkreettisemmin omassa päivittäisessä työssäni.

Onnistuneessa ulkoistuksessa:

  1. Asiakas luottaa minuun, sekä tietää ja uskoo että ajattelen aidosti asiakasyrityksen etua. Luottamuksen rakentamisessa henkilökohtaiset suhteet ovat avainasemassa - luottamusta ei rakenneta niinkään yritysten välille, vaan henkilöiden välille. Luottamus hyödyttää molempia osapuolia, sillä se usein syventää ja pidentää asiakassuhdetta, mutta samalla saa myös minut työskentelemään entistä paremmin asiakkaan hyväksi. Kun meidän välillä vallitsee luottamus, esimerkiksi keskustelut työaika-arvioista tai vastaan tulevista haasteista sujuvat helpommin.

  2. Luottamuksen seurauksena minulla on vapaus ja itsenäisyys työskentelyssä. Saan etsiä vapaasti erilaisia ratkaisuja, mikä johtaa parempiin lopputuloksiin. Tiukat raamit rajoittaisivat ratkaisujen keksimistä, mikä heikentäisi yrityksen saamaa hyötyä ulkoistuksen kautta hankitusta ammattilaisesta. Onnistuneissa ulkoistuksissa asioita tehdään enemmänkin yhdessä kuin asiakkaan tiukan työnjohdon alaisuudessa.

  3. Myös määrämittainen projekti, joka viedään onnistuneesti maaliin määrätyssä ajassa ja budjetissa, voi olla onnistunut ulkoistus, mutta usein onnistuminen näkyy pitkäaikaisessa yhteistyössä. Pidempiaikaisesta yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet: opin ymmärtämään syvällisemmin asiakkaan liiketoiminnan ja järjestelmät, jolloin pystyn tarjoamaan asiakkaalle parempaa palvelua ja ratkaisuja. Henkilökohtaisesti on myös motivoivaa nähdä oman työn jälki ja päästä kehittämään ratkaisuja, joiden elinkaari on useita vuosia - ehkä jopa vuosikymmeniä.

  4. Aktiivinen ja avoin vuoropuhelu on yksi onnistuneen ulkoistuksen tekijöistä. Siihen päästään helpommin pitkäaikaisen yhteistyön seurauksena, mutta parhaassa tapauksessa edellytykset ovat valmiina jo heti asiakassuhteen alusta asti. Vuoropuhelussa voin tuoda proaktiivisesti esiin omia ehdotuksiani sekä haastaa asiakasta ja hänen näkemyksiään parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Myös epämiellyttävistä asioista on helpompi puhua, kun ilmapiiri on avoin.

  5. Ulkoisiin toimittajiin suhtautumisessa on eroja yritysten välillä. Ulkoiset konsultit voivat olla vierailevia tähtiä, mutta mielestäni parhaassa tapauksessa ulkoiseen konsulttiin suhtaudutaan kuin omaan työntekijään, ja hän hitsautuu osaksi työyhteisöä. Tietysti tässä asiassa ihmisten henkilökohtaiset preferenssit tulevat esille. Joku toinen voi tykätä olla vieraileva tähti ja nähdä paljon erilaisia yrityksiä ja projekteja.

Nämä asiat olen itse kokenut tärkeiksi ulkoistuksen onnistumiseksi. Kyseessä ei ole lista asioista, joita asiakasyrityksen täytyy tehdä ulkoistuksen onnistumiseksi, vaan jokaisessa kohdassa vaaditaan molempien osapuolien panosta.

Mikäli haluat jutella aiheesta lisää, me Taidossa keskustelemme kanssasi mielellämme!

Web-sovellukset bäkkäripainotuksella, tietokannat, DevOps

Janne Kario
Janne Kario

Full-Stack Developer

Lisää luettavaa

Taito United logo

Sijainti

Metsänneidonkuja 10

Spektri, Kvartti 2. krs

02130 Espoo

Myynti

Antti Seppänen

+358 50 529 4558myynti@taitounited.fi
  • Taito United LinkedIn tili
  • Taito United Facebook tili
  • Taito United Twitter tili
  • Taito Unitedin Itewiki

Sivulinkit