Tekoäly Taidon ohjelmistokehittäjien tukena
AI | 4. marraskuuta 2024Tekoäly on termi, jolta ei kuluvalla vuosikymmenellä ole voinut välttyä. Se on vaikuttanut paljon myös Taitolaisten päivittäiseen työskentelyyn, esimerkiksi tehostaen ohjelmistokehittäjiemme työtä. Tässä blogitekstissä käymme läpi, miten Taidon ohjelmistokehittäjät hyödyntävät tekoälyä työssään, ja miten he näkevät sen vaikutukset työhönsä tulevaisuudessa.
Marketing and Communications Intern
Vuonna 2022 julkaistu ChatGPT on nostanut räjähdysmäisesti tekoälyn suosiota, tuoden sen laajasti ihmisten tietoisuuteen ja osaksi arkipäiväistä käyttöä. Tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista, hyödyistä ja uhkakuvista saa lukea päivittäin aina sosiaalisen median kanavista valtamedioiden uutissivustoille saakka.
Tästä huolimatta tekoäly ei itsessään ole uusi innovaatio. Sen nopea kehitys on kuitenkin tarjonnut loistavan mahdollisuuden – sekä vaatimuksen – hyödyntää sitä myös meillä Taidolla.
Vaikka tekoälytyökalut eivät vielä kykene tuottamaan lopputuotteeksi kelpaavaa koodia itsenäisesti, ne tarjoavat arvokasta apua esimerkiksi yksinkertaisten tehtävien automatisoinnissa.
Ohjelmistokehittäjämme Lauri ja Taavetti kertovat seuraavaksi siitä, miten Taidolla käytetään tekoälyä koodaustyön apuna.
Tekoäly on tärkeä apuväline
Taidon ohjelmistokehittäjillä on käytössä kaksi keskeistä tekoälytyökalua, GitHub Copilot ja ChatGPT. Koska nämä työkalut kykenevät kirjoittamaan ohjelmakoodia itsenäisesti, ne toimivat koodareillemme tärkeinä apuvälineinä päivittäisessä työskentelyssä.
Työkalujen hyödyntäminen mahdollistaa rutiininomaisten työvaiheiden ulkoistamisen ja siten koko koodausprosessin tehostamisen.
Ohjelmistokehittäjämme Lauri kertoo olleensa alkuun skeptinen tekoälyn hyödyntämisen suhteen. Laurin mukaan työkalujen aikaisemmat versiot eivät olleet tarpeeksi luotettavia ja tekoälyn luomaa koodia joutui hiomaan paljon. Sittemmin työkalujen kehityttyä niistä on tullut todella tärkeä apuväline.
“Esimerkiksi alkutason ajatustyötä voidaan ulkoistaa tekoälylle ongelmanratkaisussa, sillä uniikeistakin tapauksista löytyy usein muille ongelmille yhteistä pohjaa.”
“Käytännössä käytän näitä pohjatyön rakentamiseen ja pallotteluun. Näillä voidaan hakea suuntaviivoja varsinaiseen työskentelyyn”, Lauri kertoo.
Myös Taavetti on Laurin kanssa samoilla linjoilla. Hän näkee tekoälytyökalut hyvänä apuvälineenä helpottamaan ja nopeuttamaan työskentelyä.
“Vaikkei työkaluille pysty ulkoistamaan koko koodausprosessia, ovat ne erinomaisia työkaluja esimerkiksi sparrailuun, pitkien viestien muotoiluun ja tiivistämiseen. Myös esimerkiksi dokumentaation selaaminen nopeutuu, kun ongelmalle relevantit kohdat voidaan hakea usealta eri dokumentaation sivulta yhteen vastaukseen.”
Palveluiden laatu ja tehokkuus nousussa – miltä näyttää koodareiden tulevaisuus?
Tekoälyn käyttöönotto on myös nostanut Taidon palveluiden laatua, tehokkuutta ja nopeutta, sillä pohjatyön ulkoistaminen tekoälytyökaluille on antanut koodareillemme aikaa keskittyä myöhempiin työvaiheisiin.
“Tekoäly on vaikuttanut positiivisesti sekä laatuun että tehokkuuteen. Työkalut on tehty tehostamaan ihmisen työtä, joten aivokapasiteettia jää käytettäväksi muuhun kuin alkutason työvaiheisiin. Myös itse asiakastyöhön jää huomattavasti enemmän aikaa”, Taavetti kertoo.
Tekoälyn nopea kehitys on herättänyt kysymyksiä koodareiden tulevaisuudesta. Lauri ja Taavetti eivät kuitenkaan usko tekoälyn korvaavan koodareita, vaikka työnkuvaan sillä voi olla vaikutuksia.
“Asiakkaiden tarpeiden toteuttaminen ei ole niin yksinkertaista, että heid än ohjeet voisi suoraa syöttää tekoälylle. Siksi uskon, että tulevaisuudessa fokus siirtyy enemmän asiakkaan tarpeiden ymmärtämiseen. Käytännössä siis siirrytään enemmän palvelumuotoiluun”, Lauri sanoo.
Vaikka Taavetti uskoo merkittävän osan työkaluista katoavan buumin laannuttua, on tekoäly silti tullut jäädäkseen – myös koodareiden työhön.
“Kyseessä on iso mullistus. Oikea kysymys ei ole se, miten tekoäly vaikuttaa meidän elämään ja työhön. Oikea kysymys on, miten se ei vaikuta.”
Marketing and Communications
Marketing and Communications Intern
Lisää luettavaa
- 4. joulukuuta 2024Ilmari Haarala
Taitolaisille menestystä Junction Hackathonista – Näin syntyi kosketusvapaa viestintäjärjestelmä Sonaptics
Hackathon - 21. lokakuuta 2024Ilmari Haarala
Designerina Taidolla – Miltä suunnittelijan työpäivä näyttää?
TaitolaisetDesign - 10. lokakuuta 2024Ilmari Haarala
Miksi oppilaitosyhteistyö on tärkeää?
Kumppanit