Siirry sisältöön
Taito United logoTakaisin etusivulle

Teemu: Se on huikea fiilis, kun voi tehdä itse asioita ja ratkaista ongelmia, jotka helpottavat omaa ja muiden elämää

Taitolaiset | 10. tammikuuta 2023

Lead UX Developer Teemu kertoo, kuinka hän muistaa edelleen sen fiiliksen, kun hän koodasi ensimmäisen simppelin ratkaisun. Tänä päivänä Teemun työpäivät kuluvat asiakasprojektin, sisäisen kehitystyön ja mentoroinnin parissa.

Henrietta Hörhammer
Henrietta Hörhammer

Head of People & Culture

Miten päädyit Taidolle? Koska tulit taloon? Laitoin Taidolle ihan perinteisen hakemuksen avoimeen frontend-kehittäjän paikkaan vuonna 2015. Opiskelin tuolloin kolmatta vuotta tietotekniikkaa silloisella TKK:lla ja se oli ensimmäinen kerta, kun kehtasin edes hakea kehittäjän töitä. Taito oli minulle alan ensimmäinen työpaikka, eikä koodauskokemusta ollut kertynyt muuten kuin yliopisto-opintojen ja omien projektien kautta – näitä pystyinkin hyödyntämään Taidon haastattelussa.

Se, että päädyin opiskelemaan ohjelmointia, oli aika laskelmoitu juttu. Olen aina tykännyt rakentaa asioita, piirtää ja maalata. Myös matemaattiset aineet olivat sujuneet hyvin koulussa. Ennen lukion päättymistä mietin isäni kanssa, joka on myös opiskellut TKK:lla, että missä pääsisin hyödyntämään vahvuuksiani ja millä alalla riittää töitä. Sitä kautta löytyi koodaus ja muistan edelleen sen fiiliksen, kun koodasin ensimmäisen simppelin ratkaisun, jossa laatikko muutti väriä kun vei hiiren sen päälle. Oli upea tunne, kun sai itse rakennettua jotain konkreettista ja näkyvää.

Mikä sai sinut tulemaan Taidolle? Taito oli itselleni täysin tuntematon yritys hakiessani tänne. Päätin kuitenkin kokeilla onneani, kun he hakivat junior-tason frontend-kehittäjää ja osaamistasoni vastasi haettavaa paikkaa. Haastattelussa oli vastassa Tuomas, meidän toimari, ja Jukka, nykyinen CTO, joiden kanssa juttelusta jäi hyvä fiilis. Kävin myös muissakin haastatteluissa, mutta monesta yrityksestä ei tullut yhtä hyvää ensivaikutelmaa. Olin Taidon seitsemäs työntekijä.

Minkälainen on tyypillinen työviikkosi? Se riippuu hirveästi projektista, mutta tällä hetkellä 80–90% työajasta menee itse projektityöhön, johon sisältyy palavereita sekä koodaamista. Nykyisessä vähittäiskauppa-alan projektissa meitä on melkein 20 hengen tiimi, joka koostuu mm. frontend- ja backend-kehittäjistä, testaajista ja projektinvetäjistä.

Loppuaika menee Taidon sisäisiin hommiin, kuten esimerkiksi toisten mentorointiin; katselmoin muiden projektien koodia sekä autan ja vastailen kysymyksiin. Lisäksi kehitän sisäisiä työkalujamme, joita voimme hyödyntää omissa projekteissamme. Teen meillä myös teknisiä haastatteluita. Työ sisältää siis paljon tasapainottelua sisäisen kehityksen, asiakastyön ja mentoroinnin välillä.

Mikä tekee työstäsi mielekkään? Aika monikin juttu vaikuttaa työn mielekkyyteen. Yksi on ehdottomasti jatkuva uuden oppiminen, ja sitä kautta itsensä kehittäminen. Myös muiden opettaminen ja kehittäminen on minulle motivoivaa. Sen takia tykkään mentoroida muita. Minulle on myös tärkeää, että työstämälläni projektilla on vaikutusta käyttäjien arkiseen elämään. Yhdessä tekemistä ei voi myöskään unohtaa, ja se onkin minulle erityisen tärkeää ja mielekästä. On kiva tehdä töitä yhdessä tiiminä, jolloin väistämättä tulee eteen tilanteita, joissa oppii muilta.

Miten kuvailisit Taitoa? Taito on ihmisläheinen konsulttifirma ja se näkyy ainakin itselleni niin, että monissa asioissa otetaan huomioon mitä työntekijät haluavat. Esimerkiksi projekteja etsiessä tai myyntiä tehdessä ei oteta vastaan mitä tahansa pyyntöjä, jos kukaan ei halua tehdä kyseistä projektia tai kyseisellä teknologialla. Kaikki työntekijöiden hyvinvointiin liittyvät asiat on otettu hyvin huomioon ja tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on terveellä tasolla. Jatkuva yhdessä oppimisen kulttuuri on myös hienoa – meillä ihmiset haluat jakaa tietoa ja osaamistaan, ja sparrailemme paljon asioita keskenämme.

Mielestäni meillä keskitytään erityisesti laadukkaan softan tekemiseen, asioita ei tehdä vasemmalla kädellä vaan kaikki pyritään tekemään laadukkaasti, vaikka olisikin pieni budjetti. Tähän vaikuttaa toki se, että meillä on fiksua ja osaavaa porukkaa talossa, mutta myös se sisäisten työkalujen ja menetelmien kehitys, joka nostaa pohjatasoa ylemmäs.

Sanoisin, että Taidolla annetaan mahdollisuus ja tilaa kasvaa työntekijänä eikä sinua lokeroida tiukasti tiettyyn rooliin. Jos esimerkiksi haluat koodarina siirtyä backendistä frontendiin, niin kaikkeen tämänlaiseen tekemiseen kannustetaan. Viimeisten vuosien aikana meillä on erityisesti terävöitynyt se sanoma, että itsensä kehittäminen työajalla on kaikkien etu ja kotiin päin.

Paras taitosi? Nostaisin ehdottomasti sekä koodaamisen että designosaamisen, sillä ymmärrän molempia osapuolia ja pystyn tekemään molempia tehokkaasti. Olen hyvä hahmottamaan kokonaisuuksia ja arkkitehtuurisia asioita. Esimerkiksi sovellukset koostuvat monesta palasesta ja voi olla haastavaa tehdä koko sovellusta koskevia muutoksia, jos ei ymmärrä miten palaset loksahtelevat paikoilleen tai miten ne toimivat keskenään.

Vapaa-ajalla ehkä parhain taitoni on urheilullisuus, olen aina ollut hyvä lajissa kuin lajissa. Olen halukas ja innokas oppimaan uusia asioita nopeasti. Nykyinen päälajini on salibandy ja valmennan myös salibandyjoukkuettani. Valmennuksessa on tärkeää, että pystyy johtamaan joukkuetta, käsittelemään ihmisiä ja tekemään rationaalisia päätöksiä epämukavissakin tilanteissa.

Mitä taitoa haluat kehittää? Haluaisin kehittää osaamistani designpuolella. Olisi mahtava oppia joltain design gurulta, joka on aivan omassa luokassaan ja tekee asioita paremmin kuin kukaan muu. Myös backend-puoli kiinnostaa, ja esimerkiksi tietokannat on asia, joka täytyy ottaa haltuun jossain vaiheessa. DevOps-puolella riittää myös paljon asioita, joista haluaisin oppia ymmärtämään lisää. Jossain vaiheessa uraa tiimin johtaminen tulee myös ajankohtaiseksi ja haluan saada kokemusta tästä. Vielä ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa olisin täysin yksin vastuussa jostain projektista team lead -roolissa.

Mitä teet silloin kun et ole töissä? Salibandy on iso osa elämääni ja kaikki siihen liittyvät oheisjutut vievät myös aikaani. Kuten varmaan kaikki koodarit, olen myös vähän nörtti ja tykkään pelailla erilaisia pleikkapelejä. Koodailen myös vapaa-ajalla melko paljon. Koodaamisesta on tullut intohimo ja harrastus. Rakentelen erinäisiä pieniä koodikirjastoja, joita muutkin voivat hyödyntää. Viimeisin sovellus, jonka tein, oli mökille tarkoitettu inventaariosovellus. Joka kerta mökille mennessä piti aina miettiä, että mitähän ruokia sieltä nyt löytyikään, mutta nyt rakentamani sovellus ratkaisi ongelman eikä mökiltä löydy enää kesän lopussa viittä purkkia sinappia. Se on huikea fiilis, kun voi tehdä itse asioita ja ratkaista ongelmia, jotka helpottavat omaa ja muiden elämää.

Recruiting

Henrietta Hörhammer
Henrietta Hörhammer

Head of People & Culture

Lisää luettavaa

Taito United logo

Sijainti

Metsänneidonkuja 10

Spektri, Kvartti 2. krs

02130 Espoo

Myynti

Antti Seppänen

+358 50 529 4558myynti@taitounited.fi
  • Taito United LinkedIn tili
  • Taito United Facebook tili
  • Taito United Twitter tili
  • Taito Unitedin Itewiki

Sivulinkit