Siirry sisältöön
Taito United logoTakaisin etusivulle

Mobiili- ja verkkosovellusten havaitsevuus - Kuinka seurata ja valvoa tehokkaasti suorituskykyä ja käyttäjän toimintamittareita

Ohjelmistoprojektit | Digitalisaatio | 23. lokakuuta 2023

Toimitusjohtajamme Tuomas kertoi blogipostauksessaan räätälisoftan hyödyistä ja edullisemmista ylläpitokustannuksista. Entä jos edullisilla ylläpitokustannuksilla saisi lisäksi optimoitua dataa liiketoiminnan kehittämistä varten? Kehitimme räätälöitävän, automaattisesti integroitavan työkalun suorituskyvyn, sekä käyttäjän toimintamittareiden seuraamista varten.

Sandra Schröder
Sandra Schröder

Full-stack Developer

Käyttäjämetriikat antavat arvokasta tietoa liiketoimintaa varten ja toimivat päätösten tukena. Hyödylliset metriikat ovat olennainen osa nykyaikaista liiketoiminnan analytiikkaa ja auttavat yrityksiä ymmärtämään paremmin asiakkaitaan, tuotteitaan ja palveluitaan. Jatkuvan kehityksen takaamiseksi halusimme mahdollistaa asiakkaillemme parhaan mahdollisen tuen liiketoimintaa varten myös kehitystyön jälkeen. Niinpä kehitimme täysin räätälöitävän, automaattisesti integroitavan työkalun suorituskyvyn, sekä käyttäjän toimintamittareiden seuraamista varten.

Työkalun kehityksen pääprioriteettina oli helppokäyttöisyys, jota lähestyimme seuraavien kysymysten avulla:

 1. Minkä tyylistä dataa tulisi kerätä kontekstiin liittyen?
 2. Mikä on oikea datatyyppi ja kuinka sitä kerätään?
 3. Miten data prosessoidaan ja monitoroidaan?
 4. Tarjoaako käyttöliittymä käytettävän tavan seurata ja analysoida kerättyä dataa?
 5. Mitkä ovat eettiset aspektit?

Kysymysten pohjalta lähdimme tutkimaan ja vertailemaan erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä Taidon ohjelmistokehittäjien kanssa asetimme työkalulle vaatimuksiksi seuraavat seitsemän kohtaa:

 1. Monikäyttöisyys: Työkalun pitää soveltua käytettäväksi erilaisten ja -kokoisten applikaatioiden kanssa.
 2. Kustomoitavuus: Työkalun keräämän datan pitää olla kustomoitavissa, jotta kerätään ainoastaan tarpeellista dataa, johon on käyttäjän suostumus. Lisäksi monitoroinnin pitää mahdollistaa erilaisten yritysten tarpeiden huomioonottamisen.
 3. Käytettävyys: Sekä visualisoinnin, että ohjauspaneelin tulee olla käytettävä. Ohjauspaneelia pitää pystyä käyttämään myös ei-tekniset henkilöt.
 4. Integroitavuus: Työkalun tulee olla helposti integroitavissa olemassa oleviin asiakasprojekteihin, sekä Taidon käytössä olevaan ohjelmistoarkkitehtuuriin.
 5. Skaalautuvuus: Työkalun tulee olla skaalautuva eri kokoisiin applikaatioihin.
 6. Ylläpidettävyys: Työkalun tulee olla ylläpidettävä ja yksittäiset komponentit korvattavissa. Käytettyjen kirjastojen tulee olla aktiivisesti päivitettyjä.
 7. Kustannustehokkuus.

Tuloksena syntyi työkalu, joka palvelee niin Taidon ohjelmistokehittäjiä, kuin asiakkaitamme. Työkalussa on panostettu erityisesti datan tehokkaaseen keräämiseen ja tallentamiseen, sekä käyttäjäystävälliseen visualisointiin ottaen huomioon eri käyttäjäryhmien tarpeet.

Ohjauspaneelin avulla on mahdollista tarkastella niin yksittäisiä jälkiä käyttäjän toiminnasta applikaatiossa, kuin erilaisia metriikoita. Työkalu kerää jäljet automaattisesti, tarjoten kuitenkin täydet oikeudet kustomoida seurannan kohtaamaan asiakkaidemme tarpeita. Työkalun avulla yritykset voivat valvoa tehokkaasti sovellustensa suorituskykyä, sekä käyttäjien toimintatapoja. Koska asiakkaamme tarpeet ja KPI:t eroavat laajalti toisistaan, emme halunneet sisällyttää ohjauspaneelin automaattista generointia työkaluun. Näin voimme tarjota räätälöidyn softan lisäksi myös räätälöidyt työkalut liiketoiminnan kehittämistä varten.

Kun dataa kerätään ja analysoidaan tehokkaasti, voidaan sovelluksessa ilmenevät ongelmat ratkaista tehokkaasti, kehittää liiketoimintaa, sekä lisätä näkyvyyttä. Kun lisäksi kaikki tämä automatisoidaan käyttöönottoa vaille valmiiksi, voidaan manuaalisen työn sijasta käyttää kaikki ohjelmistokehitykseen varatut resurssit liiketoiminnan kannalta oleellisiin toiminnallisuuksiin.

Työkalun kehityksen yhteydessä kirjoitin aiheesta samalla diplomityöni. Diplomityön kirjoittaminen Taidolle oli upea mahdollisuus ja mahdollisti merkittävän ammatillisen kehityksen. Oli erityisen hienoa saada luoda työkalu, joka hyödyttää paitsi kehittäjiämme, myös useita asiakkaitamme. Lopuksi haluan kiittää kaikkia osallisia korvaamattomasta avusta läpi kirjoitusprosessin.

Mobiili- ja verkkosovellukset bäkkäripainotuksella

Sandra Schröder
Sandra Schröder

Full-stack Developer

Lisää luettavaa

Taito United logo

Sijainti

Metsänneidonkuja 10

Spektri, Kvartti 2. krs

02130 Espoo

Myynti

Antti Seppänen

+358 50 529 4558myynti@taitounited.fi
 • Taito United LinkedIn tili
 • Taito United Facebook tili
 • Taito United Twitter tili
 • Taito Unitedin Itewiki

Sivulinkit